Google AMP nedir
Google AMP (Accelerated Mobile Pages), mobil aygıtınızda yaptığınız bir arama sonucu incelediğiniz, okuduğunuz içeriklerde muhtemelen karşınıza çıkmıştır. Kısaltması AMP olan bu terimin Türkçe karşılığı; Hızlandırılmış Mobil Sayfalardır. Her şeyin hızla ilerlediği bu dönemde; SEO performansınız açısından hızlı olmak son derece önemli bir bileşendir. Diğer yandan internet kullanıcı davranışlarının mobile kayması, sitenizin hem mobile uyumlu hem de hızlı olmasını zorunlu kılmaktadır. Bu noktada ise AMP imdadınıza yetişmektedir.
Bildiğiniz gibi Google, internet sitelerinin performansını ve kullanıcıya sundukları deneyimi bir hayli önemsiyor. Google’ın en çok dikkat ettiği kriterlerin başında ise site açılış hızları geliyor.
AMP yönergelerine uygun olarak kodlanan mobil sayfaları kendi önbelleğine alarak; arama sorgularında daha hızlı yüklenmelerini sağlıyor.

Google AMP, açık kaynak kodlu olduğundan her web sitesi sahibi bu özellikten faydalanabilmektedir. Eğer kodlarla aranız iyiyse; kolayca sitenizin AMP sayfalarını oluşturabileceğiniz gibi, Wordpress’in sunduğu çeşitli eklentiler yardımıyla da bu özellikten faydalanabilirsiniz. Google AMP nedir açıklamasını yaptık, sıra işlevinde
Google AMP Nasıl İşler?
Sistem 3 ana bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler:
- AMP HTML: Hızlandırılmış Mobil Sayfalarda, az önce de söylediğimiz gibi, normal HTML’nin daha hafif bir versiyonu yer almaktadır. Çünkü hızlı sayfa yüklemelerini sağlamak için belirli HTML öğeleri çalışma kurallarını engellemektedir. Ayrıca hızlandırılmış sistem, CSS’nin düzenli sürümünü de kullanmanıza ihtiyaç duymaktadır. Eğer modern HTML ve CSS kullanıyorsanız; AMP için bir düzenleme yapmanıza gerek kalmayabilmektedir.
- AMP JS (JavaScript): Hızlı site yükleme deneyimi sağlamak için, Accelerated Mobile Pages herhangi bir JavaScript kullanımını sınırlandırmaktadır. Tek istisna olarak komut dosyalarını kapsamaktadır. AMP’nin uzak tuttuğu JavaScript dosyaları sayesinde, Kolay Uygulanan Bileşenler Kütüphanesi sağlamaktadır. Böylelikle bu kütüphaneden, animasyonlar oluşturulmaktadır. İçeriği dinamik şekilde yükleyenebilmektedir. Layoutda ve başka yerlerde daha fazlasını yapabilirsiniz.
- AMP CDC (Content Delivery System): Genellikle Hızlandırılmış Mobil Sayfalar Önbelliği diye de bilinmektedir. AMP platformunun kritik bir bileşeni olan Proxy tabanlı içerik dağıtım ağı, hızlı teslimat için AMP içeriğini önbelleğe alır. Varsayılan olarak, CDN geçerli tüm Accelerated Mobil Pages içeriğini önbellekte tutabilmektedir. Ayrıca vazgeçme seçeneği sunmamaktadır.
Kendi Sitem İçin Bu Sistemi Kullanabilir miyim?
Kendi geliştirdiği sistemi uygulayan web sitelerine Google, arama sıralamalarında öncelik tanımakta ve Rich Snippet‘lerde çıkmasına daha fazla olanak tanımaktadır. Örneğin, haber yayınları yapan kuruluşların internet sitelerinin, hızlı bir mobil kullanıcı deneyimi sunabilmesi için, AMP sistemini kullanması keyfi değil zorunludur. Ayrıca diğer medya sitelerindeki içeriğin çoğu statik olduğundan, bu sistemi kullanan web siteleri organik trafiğini gözle görünür şekilde arttırmıştır. SEO ve Mobil performans ile ilgilenen kişilerin çoğu Hızlandırılmış Mobil Sayfaların;
- Mobil hız performansının artışı ile etkileşim ve dönüşüm oranlarındaki artışı,
- Organik site trafiğindeki yükselmeyi,
- Hemen çıkma oranları ve sitede kalma oranlarının iyileşmesini etkilediği konusunda hemfikirdir. Dolayısıyla bu sistemi kullanmak web siteniz açısından olumlu sonuçlar sağlayacaktır.